Herontwikkeling Cambuurstadion: 500 woningen in Nieuw Oud-Oost

22 februari 2022

Leyten en de gemeente Leeuwarden werken samen aan de herontwikkeling van het Cambuurstadion en de aangrenzende sportvelden in de wijk Oud-Oost in Leeuwarden. In het afgelopen jaar is door Leyten, de gemeente en stedenbouwkundig bureau Daad middels een uitgebreid participatietraject met omwonenden, ondernemers en woningcorporaties WoonFriesland en Elkien gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor het gebied genaamd Nieuw Oud-Oost.  Het plan is afgelopen week gepresenteerd.

Leyten is sinds 2010 eigenaar van het Cambuurstadion en heeft de aankoop destijds mede gedaan vanwege de herontwikkelingspotentie. Voetbalclub Cambuur verwacht eind 2023 naar een nieuw onderkomen aan de westzijde van de stad te verhuizen waardoor het terrein beschikbaar wordt voor herontwikkeling. De gemeente Leeuwarden is eigenaar van de naastgelegen voetbalvelden van VV Leeuwarden en heeft Leyten gevraagd om gezamenlijk een plan te maken voor het totale gebied en op te treden als ontwikkelaar van het plan. Het plan voor Nieuw Oud-Oost omvat de ontwikkeling van ca. 500 woningen verdeeld over 3 deelgebieden: gestapelde bouw aan het Cambuurplein, het Stadion waarbij diverse bouwblokken in de contouren van een voetbalstadion rondom een openbaar grasveld worden gebouwd en Wonen aan het park waarin 4 blokken met grotendeels grondgebonden woningen in een parkachtige omgeving worden gerealiseerd.

Van de 500 woningen, bestaande uit circa 225 grondgebonden woningen en 275 appartementen, worden er ruim 250 koopwoningen gerealiseerd, circa 150 sociale huurwoningen zijn bestemd voor corporaties Elkien, WoonFriesland en Woonzorg en ruim 100 woningen worden gebouwd voor het middenhuur segment. Het parkeren worden zoveel mogelijk uit het zicht opgelost binnen de bouwblokken en in een gemeenschappelijke parkeervoorziening met groene gevels.

Volgens de huidige planning zal de komende 18 maanden gebruikt worden om het bestemmingsplan rond te maken en de diverse bouwblokken verder te ontwerpen, vervolgens zou eind 2023 gestart kunnen worden met de realisatie van de eerste woningen.

‹ terug naar het overzicht

Menu